Uw consulent:

Janine Linckens-Charlier
Uw consulent van Gastouderland Zuid-Limburg

GOL-ZL ook voor 2017 Klachten- en Geschillenvrij

GOL-ZL ook voor 2017 Klachten- en Geschillenvrij

22 maart 2018
Met gepaste trots kan ik melden dat GOL-ZL over 2017 wederom Klachten- en Geschillenvrij is.

Brief van DUO over 'structurele aanwezigheid'

19 februari 2018
Om het begrip ‘structurele aanwezigheid’ te verhelderen heeft DUO, de uitvoeringsorganisatie van het Personenregister, een nieuwsbericht gemaakt met daaraan toegevoegd de meest gestelde vragen (en bijbehorende antwoorden) over structurele aanwezigheid. Lees verder.

Modelrapport GGD 2018

19 februari 2018
Om te kunnen beoordelen of aan deze regels wordt voldaan, werken alle toezichthouders in Nederland met dezelfde veldinstrumenten, zoals vragenlijsten, om op een gestructureerde manier informatie te verzamelen tijdens een inspectiebezoek. Lees verder.

IKK (landelijke kwaliteitsmonitor kinderopvang)

19 februari 2018
Al jaren wordt er in de kinderopvang gewerkt met kwaliteitsmeting maar nu is deze tool er nu ook voor de gastouderopvang.

In 2017 is de kwaliteit in de gastouderopvang in kaart gebracht. Er is gebruik gemaakt van observatie-instrumenten die een oordeel geven over de kwaliteit in de groep. Daarnaast is er in persoonlijke interviews met de gastouders gevraagd naar het aanbod van activiteiten en het pedagogische klimaat in het gastoudergezin. Tevens is er gevraagd naar achtergrondkenmerken van de gastouders, en naar meer structurele kenmerken van het gastoudergezin. Lees verder

Personenregister kinderopvang

10 december 2017
Iedereen die werkt of woont op een locatie waar kinderen worden opgevangen, moet zich vanaf 1 maart 2018 inschrijven in het personenregister. Zonder inschrijving in het personenregister mag je niet in de kinderopvang werken. Met het personenregister worden medewerkers continu gescreend op strafbare feiten die belemmerend of bezwaarlijk zijn bij het werken met kinderen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is uitvoerder. meer info en factsheetpersonenregister

Gastouderdag Zuid & Midden Limburg samen...

5 november 2017
De gastouderdag Limburg op 4 november was een zeer geslaagde dag!

Het was dé mogelijkheid om gezellig en leerzaam met andere gastouders in contact te komen en bij te praten.

Op deze dag hebben wij de volgende workshops aangeboden:

  • Workshop maak je eigen Pedagogisch werkplan;
  • Een andere kijk op werkdruk;
  • We sloten de dag af met tijd en aandacht voor jezelf, d.m.v. yoga.

We verheugen ons erop om jullie volgend jaar weer te mogen begroeten. Meer informatie

Gastouderdag Limburg
   

Inspectie GGD - 2017

10 mei 2017
Op 23 maart heeft weer de jaarlijkse inspectie vanuit de GGD plaatsgevonden bij Gastouderland Zuid-Limburg. Na ontvangst van het officiële rapport, kan er gemeld worden dat alles weer aan de toetsingscriteria voldoet. Uiteraard zijn we daar best weer trots op! Klik hier voor het Inspectierapport 2017.

Gastouderland Zuid-Limburg weer volledig klachtenvrij in 2016

23 februari 2017
Afgelopen jaar zijn er over onze organisatie geen klachten binnengekomen bij de Geschillencommissie van ouders of gastouders.
Gastouderland Zuid-Limburg is trots op het daartoe behaalde certificaat. 

Veilige traphekjes, waar moet je op letten?

23 februari 2017
Een val van de trap kan voor een kind nare gevolgen hebben: jaarlijks belanden hierdoor zo’n 3100 kinderen op de Eerste Hulp. Met een traphekje kun je het risico op letsel verkleinen. Bij de aanschaf ervan is het belangrijk om op deze punten te letten.

Heb je een trap in huis? Dan is een traphekje altijd een goed idee. Maar niet altijd per se veilig. Een traphekje is alleen veilig wanneer je het op het juiste moment aanschaft én op de juiste manier gebruikt. Verder lezen...

Beleid Veilig Slapen

20 september 2016
Klik hier voor adviezen die kunnen helpen bij de preventie van wiegendood én om een baby veilig te laten slapen.

Nieuwsbrief Zomereditie 2016

7 juli 2016
De zomer staat weer voor de deur. We hopen dat het weer beter wordt en dat we kunnen genieten van de zon. Lekker buiten spelen, goed insmeren, genoeg drinken en bij hoge temperaturen binnen even een dutje doen voor de kinderen. Het knutselen word wat minder, maar het zand en het water komt weer aan de orde. Het is fijn om te zien dat de gastouder zo in kan spelen op het weer en de activiteiten daarop aanpast. Aap! gaat met vakantie is dan ook deze maand en volgende maand het thema en met deze aanvullingen qua activiteiten zal het voor de kinderen een feest worden.
Lees verder...

 

Maximum 2017 in de kinderopvang bekend

Maximum 2017 in de kinderopvang bekend

6 juli 2016
Door de extra investering in de kinderopvangtoeslag en een dubbele indexering zijn de uurtarieven die voor kinderopvang in 2017 maximaal worden vergoed, een stuk hoger.
Verder lezen...  

Deelnemen aan de oudercommissie

7 mei 2016
Gastouderland is regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor de oudercommissie. De commissie bestaat uit minimaal 2 leden en bepaalt zelf hoe vaak er vergaderd wordt. Dit is meestal 2x per jaar. Het kost niet veel tijd, een vergadering duurt ongeveer 1,5 uur. De oudercommissie wordt binnen Gastouderland serieus genomen.
Verder lezen... 

Samenwerking Gastouderland met de Kraamvogel en Zinkraamzorg

28 april 2016
Een goede start voor je gezin begint met een fijne kraamtijd, met adviezen en zorg van een professionele kraamverzorgende. Daarom werken wij samen met ZiNkraamzorg en de Kraamvogel. 
Verder lezen... 

Mag een vrijwilliger in de gastouderopvang worden ingezet?

19 april 2016
Ja, een gastouder mag met een vrijwilliger werken, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Allereerst wordt de persoon die de gastouder structureel ondersteunt in haar taken als vrijwilliger aangemerkt.
Verder lezen... 

Peuterpuberteit of crimineeltje in de dop?

12 april 2016
'Ben je twee, dan zeg je nee.' Elke ouder heeft er ervaring mee: zodra je kind een jaar of twee wordt, wil je hem of haar regelmatig achter het behang plakken. Maar wanneer is het normaal peutergedrag en wanneer moet je je zorgen maken? Wetenschappers zochten het uit.
Verder lezen...  

Hooikoorts bij je dreumes

8 april 2016
Hooikoorts is niet levensbedreigend, maar kan wel veel overlast geven, ook bij jonge kinderen.
Rode ogen, een loopneus en veel niezen in het voorjaar of de zomer? Gaat die neusverkoudheid maar niet over? Grote kans dat je dreumes last heeft van hooikoorts. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn.
Verder lezen... 

Darmkrampjes wellicht oorzaak huilbaby

15 maart 2016
Huilbaby’s kunnen een andere opbouw van darmbiota hebben, waardoor ze meer last van darmkrampjes dan ‘normale’ baby’s. Dit kan verklaren waarom zij zo excessief vaak huilen.
Verder lezen...

Wetstraject financiering een jaar uitstellen

8 maart 2016
Het indienen van een wetsvoorstel voor een nieuwe financieringsstructuur komt veel te vroeg. Dit vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘Veel essentiële zaken zijn nog niet afgerond.’ De wet moet dan ook een jaar worden uitgesteld.

Brancheorganisatie Kinderopvang zet al vanaf het begin vraagtekens bij dit voorstel.
Verder lezen...

Gemeentelijke leges kinderopvang - 2016

2 februari 2016
Benieuwd naar de gemeentelijke leges kinderopvang? Klik dan hier voor een overzicht.

Gastouderland Zuid Limburg in 2015 ook weer klachtenvrij!

Gastouderland Zuid Limburg in 2015 ook weer klachtenvrij!

10 januari 2016
Afgelopen jaar zijn er over onze organisatie geen klachten binnengekomen bij het SKK van ouders of gastouders. Tot 2016 was Gastouderland aangesloten bij Stichting Klachtencommissie Kinderopvang. Vanaf dit jaar zijn we aangesloten bij 'de geschillencommissie'. Lees hier meer over De geschillencommissie.

Voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie

Gastouderland is de eerste organisatie met een eigen programma voor voorschoolse educatie. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor gastouders die aangesloten zijn bij Gastouderland. Zij krijgen dit kosteloos aangeboden. Aap! heeft de hoofdrol in het programma en Aap! woont in Gastouderland. Daar beleeft hij allerlei avonturen en hij neemt de kinderen mee op een leuke, spannende en uitdagende reis!